تور, مهاجرت, ویزا

هزینه زندگی در فرانسه چقدر است؟

هزینه زندگی در فرانسه چقدر است؟

هزینه های زندگی در فرانسه چقدر است؟ دراین مطلب به زیر و بم هزینه‌ زندگی در فرانسه پرداخته و به مخارج روزمره زندگی در این کشور اشاره می‌کنیم.

هزینه زندگی در فرانسه چقدر است؟ آیا کشور فرانسه آنقدرها که می‌گویند گران است و مخارج سنگین زندگی،‌ شهری مثل پاریس یا سایر شهرهای مهم فرانسه را از بین گزینه‌های مهاجرت و تحصیل و زندگی خارج می‌کند؟ در این مطلب میانگین هزینه‌های زندگی در فرانسه را عنوان می‌کنیم و به مواردی مثل هزینه خرید و اجارهٔ خانه و هزینه‌های روزمرهٔ زندگی در این کشور جالب و مهاجرپذیر اشاره خواهیم کرد.

هزینه زندگی در فرانسه 

فرانسه از دیرباز و به معنای واقعی، کشور هفتاد و دو ملت بوده و قرن‌هاست که مهاجران و ملیت‌های مختلفی را میزبانی کرده است. این کشور بزرگ اروپایی که بعد از روسیه و اوکراین، سومین کشور بزرگ قاره است، بیش از ۶۷ میلیون جمعیت و بالای سه هزار میلیارد دلار درآمد سالانه دارد و از این بابت جزو اقتصادهای بزرگ جهان محسوب می‌شود.

در باب پیشینهٔ فرهنگی و تاریخی‌ و جذابیت‌های گردشگری هم نیازی به توضیح واضحات نیست. چرا که فرانسه در جایگاه توریستی‌ترین کشور جهان قرار دارد و همین واقعیت، گویای همه چیز هست. اما در کنار تمام این جذابیت‌ها، آیا زندگی در این کشور از منظر اقتصادی مقرون به صرفه هست؟ و آیا بیشتر بودن هزینه‌های زندگی در فرانسه، نسبت به بسیاری از همسایگان اروپایی‌اش و این واقعیت که شهر فوق‌العاده زیبا و توسعه‌یافته‌ای مثل پاریس جزو گرانترین نقاط دنیاست، آیا می‌تواند رأی متقاضیان مهاجرت و یا تحصیل در فرانسه را بزند یا خیر؟

آیا هزینه های زندگی در فرانسه ارزشش را دارد؟

گرانی مخارج زندگی در فرانسه، این واقعیت را تغییر نمی‌دهد که استانداردهای رفاهی بالایی در این کشور برقرار است و از بابت شاخص‌های کیفیت زندگی، فرانسه در جایگاه کشورهای برتر جهان قرار می‌گیرد. این کشور از نظر انسجام و استحکام اجتماعی هم، اوضاع روبراهی دارد و شاهدش این است که در یک همه پرسی رسمی، حدود ۹۰ درصد از مردمش چنین عنوان کرده‌اند که در مواقع نیاز، کسانی را دارند که هوایشان را داشته و حامی آنها باشد. از طرفی فرانسوی‌ها، مردمان آگاه و سخت‌گیری نسبت به اوضاع کشورشان بوده و تقریباً اکثرشان، حضوری فعالانه در فعالیت‌های مدنی و اجتماعی به نمایش می‌گذارند و از سیاست‌مداران و تصمیم‌گیرندگان، انتظارات بالایی دارند.

هزینه کلی زندگی در فرانسه چقدر است؟

اگر اطلاعات پلتفرم معتبر numbeo‌ را مبنای حساب و کتابمان در نظر بگیریم و مبلغ اجارهٔ خانه را از معادله حذف کنیم، یک خانوار چهار نفره برای گذران امورات ماهانه در حدود ۳۰۰۰ یورو هزینه دارد و یک فرد مجرد با ماهی ۸۰۰ یورو، گلیمش را از آب بیرون می‌کشد. متأسفانه با این تفاسیر، باز هم این کشور پیشرفتهٔ اروپایی، عاری از مشکلات اقتصادی نبوده و چیزی در حدود یک پنجم مردم، خود را دچار مشکلات مالی و یا یک سری محرومیت‌ها و کمبودهای اجتماعی می‌دانند.

با این حال، فرانسه کماکان جای ایده‌آلی برای مهاجرت است و طبق آخرین گزارشات شهری مثل پاریس، از مقاصد دانه درشتی مثل آمستردامِ هلند، مونیخِ آلمان و بروکسلِ بلژیک، شهر گرانتری محسوب می‌شود. هزینه های زندگی در پاریس ۳۰ درصد از نیویورک، ۱۴ درصد از لندن و ۱۰ درصد از لس آنجلس ارزانتر بوده و از آن طرف، ۵۰ درصد از مادرید و ۲۵ درصد از بروکسل گرانتر است. مطالعهٔ راهنمای سفر و زندگی در پاریس را از دست ندهید.

هزینه های زندگی در لیون

قاعدتاً تمام جذابیت‌های این سرزمین توسعه یافته در پاریس جمع نشده‌ و شهرهایی مثل لیون و مارسی هم مقاصد جذابی برای مهاجرت هستند و هرکدام کاندید خوبی برای بهترین شهر فرانسه برای زندگی ایرانیان به شمار می‌روند. برای مثال، لیون سومین شهر بزرگ فرانسه و بهشت خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها و شهر فوق‌العاده‌ای برای کار و زندگی است. خصوصا کار در حوزه‌هایی مثل مالی و بانکداری، تولید دارو و توسعهٔ نرم‌افزار و چندتایی صنایع دیگر.

در ضمن غیر از پاریس، لیون تنها شهر فرانسوی است که در رتبه‌بندی معروف Mercer از لحاظ هزینه‌های زندگی، جزو صد شهر گران دنیا قرار دارد. با یک مقایسهٔ حدودی تخمین می‌زنند که لیون ۴۴ درصد از نیویورک و ۲۸ درصد از لس آنجلس و ۳۱ درصد از لندن ارزانتر بوده و از آن طرف ۲۰ درصد از مادرید گرانتر است و تقریباً همتراز با بروکسل بلژیک قرار می‌گیرد.

هزینه های زندگی در مارسی

بیش از یک پنجم جمعیت مارسی به عنوان یکی از مهاجرپذیرترین شهرهای فرانسه، از مهاجران تشکیل شده و به واسطهٔ موقعیت خاص و بندر بودنش، در کنار سبک زندگی آرام و باطمأنیه، اهمیت بالایی در اقتصاد فرانسه دارد و شهر مناسبی برای کسب و کار به شمار می‌رود. بسیاری از مهاجران، این شهر را به خاطر سواحل جالب و هزینه‌های زندگی پایین‌تر به پاریس ترجیح می‌دهند و با یک مقایسهٔ حدودی می‌توان گفت که مارسی، ۴۸ درصد از نیویورک، ۳۳ درصد از لس آنجلس، ۷ درصد از بروکسل و ۳۶ درصد از لندن ارزانتر و تنها ۱۲ درصد از مادرید گرانتر است.

اوضاع حقوق و دستمزد در فرانسه چگونه است؟

دستمزدهای فرانسه هم مثل اکثر نقاط دنیا، به صورت ماهانه پرداخت و هر ساله ارزیابی شده و بسته به شرایط اقتصادی و کمپانی استخدام کننده و مسئولیت‌ها و تجربهٔ کاری فرد و متناسب با وضعیت تورم، سالانه درصدی به آن اضافه می‌شود. به طور کلی دستمزد یک فرانسوی شاغل در بخش خصوصی، ماهانه ۲۳۷۰ یورو و در بخش دولتی مقادیری پایین‌تر و در حوالی ۲۳۰۰ یورو است.

جالب اینجاست که افراد خوداشتغال که حرفه و کسب و کار خودشان را دارند، با اختلاف چشمگیری در حدود ۳۸۲۰ یورو درآمد دارند. حداقل دستمزد در فرانسه ساعتی ۱۰/۴۸ یورو و یا ۱۵۹۰ یورو به ازای ۳۵ ساعت کار در هفته است. طبق قوانین کار در این کشور، میزان دستمزدها باید در ابتدای هر سال و همچنین در زمان تورم بالای ۲ درصد افزایش یابد.

سهم اجاره ملک در هزینه های زندگی در فرانسه

مخارج زندگی در فرانسه به شدت به انتخاب شهر و محل سکونت و انتخاب بین خرید یا اجارهٔ مسکن وابسته است. غیر از پاریس که به هزینه‌های گزاف و سرسام‌آور ملک مشهور است، سایر شهرهای فرانسه نرخ‌ها و بازار مسکن متفاوتی دارند. اما در همین شهرها هم، پیدا کردن یک آپارتمان ارزان‌قیمت در مراکز شهر کار چندان ساده‌ای نبوده و گرانی مسکن در شهرهای مهم این کشور، امری اجتناب ناپذیر است. چه در حومه و چه در مرکز شهر، این گرانی زمانی بیشتر به چشم خواهد آمد، که به جای یک خانهٔ تک خوابهٔ نقلی، به دنبال آپارتمان‌های بزرگتر با اتاق‌های بیشتر بگردیم.

مثلاً برای یک آپارتمان تک خوابه در ناف پاریس، می‌توان روی اجاره‌ای در حدود ۱۸۰۰ یورو در ماه حساب کرد و اگر آپارتمان دو و یا سه خوابه مد نظر باشد، این رقم به راحتی دو برابر می‌شود و می‌تواند تا حوالی ۴۰۰۰ یورو برسد. لیون از نظر مسکن به مراتب از پاریس به صرفه‌تر است و با رقمی در بازهٔ ۶۰۰ تا ۱۲۵۰ یورو برای تک خوابه و ۱۲۵۰ تا ۳۰۰۰ یورو برای یک آپارتمان سه خوابه، می‌توان در جاهای خوبی از مرکز شهر خانه اجاره کرد. این قیمت‌ها در مارسی باز هم پایین‌تر رفته و اجارهٔ یک آپارتمان تک خوابه با ۶۰۰ و سه خوابه با ۱۲۵۰ یورو امکانپذیر است.

سهم خرید ملک در هزینه های زندگی در فرانسه

در فرایند خرید ملک در فرانسه  مظنه‌ها و مالیات‌های جور و واجوری وارد معادله می‌شوند و خرید خانه هم درست مانند اجارهٔ مسکن، نرخ‌های متفاوتی در شهرهای مختلف دارد. مثلاً قیمت ملک در مرکز پاریس تا متری ۱۳۰۰۰ و در حومهٔ شهر تا حدود ۹۰۰۰ یورو می‌رسد. این رقم در مرکز شهر لیون متری ۵۱۰۰ در مرکز و ۳۴۰۰ در حومهٔ شهر بوده و برای مارسی به ترتیب متری ۳۲۰۰ و ۱۰۰۰ یورو تمام می‌شود.

اجاره آپارتمان تک خوابه در مرکز شهر۶۷۱
اجاره آپارتمان تک خوابه خارج از مرکز شهر۵۲۵
اجاره آپارتمان سه خوابه در مرکز شهر۱۲۶۶
اجاره آپارتمان سه خوابه خارج از مرکز شهر۹۷۲
خرید هر متر آپارتمان در مرکز شهر۵۳۴۰
خرید هر متر آپارتمان خارج از مرکز شهر۳۷۴۶

سهم مخارج جانبی مسکن در هزینه های زندگی در فرانسه

قبوض اعم از آب و برق و گرمایش و جمع‌آوری زباله و غیره در فرانسه مثل سایر کشورهای اروپایی، برای یک آپارتمان ۸۵ متری متوسط، در حوالی ۱۸۰ یورو در ماه آب می‌خورد. به لطف آب و هوای ملایمتر، این مبلغ برای برخی از شهرهای کشور و در بعضی از ماه‌های سال به مراتب کمتر می‌شود. چون همانطور که می‌دانیم، مصرف انرژی در اروپا بهای قابل توجهی دارد.

هزینهٔ برق در فرانسه با نرخ هر کیلو وات ساعت ۰/۱۳ یورو، از سایر کشورهای اروپا با نرخ ۰/۲۲ یورو به ازای هر کیلو وات ساعت مقادیری به صرفه‌تر است. هزینه‌ مخابرات و تلفن هم در فرانسه از ماهی ۲۰ تا ۳۰ یورو شروع می‌شود و اگر اهل تماشای تلویزیون باشیم، هزینه آبونمانش سالانه حدود ۱۳۸ یورو خرج روی دستمان می‌گذارد.

هزینه قبض (آب، برق، گرمایش، سرمایش، زباله)۱۵۰
یک دقیقه صحبت با سیم کارت اعتباری۰/۱۷
اینترنت ماهانه (حجم نامحدود و سرعت بالای ۶۰ مگ )۲۸

سهم بهداشت و درمان در هزینه های زندگی در فرانسه

خوشبختانه فرانسه هم مثل بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته، از یک سیستم بهداشت و درمان قوی و به صرفه برخوردار است و با کمک‌های هنگفت دولتی حمایت می‌شود. هر آدمیزادی اعم از خارجی و غیرخارجی، به محض اقامت بیش از سه ماه در خاک این کشور، واجد شرایط دریافت بیمه سلامت عمومی شده و می‌تواند از بیمه‌ای موسوم به Protection Universelle Maladie یا به طور مخفف PUMa که زیر چتر سازمان تأمین اجتماعی کشور است استفاده کند.

در این کشور حدود ۷۰ درصد هزینه‌های درمانی با بیمه سلامت عمومی پوشش داده می‌شود و کسانی که به دنبال پوشش ۱۰۰ درصد هزینه‌ها باشند علاوه بر بیمهٔ دولتی، از بیمه‌های خصوصی استفاده می‌کنند. البته به این نکته هم اشاره کنیم که بیمهٔ عمومی و همگانی، در مورد برخی از بیماری‌ها مثل سرطان و دیابت و هزینه‌های زایمان، صد در صد هزینه‌ها را پوشش می‌دهد. با این تفاسیر، بیمه درمانی در فرانسه ماهانه به طور متوسط ۴۰ یورو هزینه دارد.

سهم آموزش ابتدایی درهزینه های زندگی در فرانسه

در فرانسه مهد کودک‌ها یا به قول خودشان Crèches به دو شکل دولتی و خصوصی اداره شده و والدین بعد از رسیدن کودک به ۲ سالگی، می‌توانند به صورت رایگان در مهدهای دولتی ثبت نام و یا برای مهدهای خصوصی حدود ۶۰۰ یورو هزینه کنند. هزینهٔ دبستان‌های بین‌المللی هم به ازای هر فرزند سالانه ۱۰ هزار یورو است.

فرانسه سیستم آموزش دولتی پیشرفته و تکمیلی دارد و تمامی هزینه‌های تحصیل را از سن ۶ تا ۱۶ سالگی که سن تحصیلات اجباری است پوشش می‌دهد. البته جسته و گریخته، برخی از هزینه‌ها مثل اردوهای آموزشی و تهیهٔ یک سری وسایل خاص، کماکان توسط خانواده تأمین می‌شوند. شاید تنها ضعف مدارس دولتی فرانسه برای مهاجران، دو زبانه نبودن اکثر آنها باشد. ماجرایی که خانواده‌های غیرفرانسوی را به سمت ثبت نام در مدارس اینترنشنال سوق داده و متعاقباً هزینه‌های زندگی در کشور فرانسه را دست کم به اندازهٔ سالی ۵۰۰۰ یورو افزایش می‌دهد. در صورت تمایل، مطلب مهاجرت با زبان فرانسه به کانادا را مطالعه بفرمایید.

سهم شهریهٔ دانشگاه در هزینه های زندگی در فرانسه

دانشگاه‌های دولتی فرانسه در قیاس با کشورهایی مثل انگلیس و آمریکا بسیار ارزانتر هستند. این دانشگاه‌ها برای دانشجویان فرانسوی یا شهروندان اتحادیهٔ اروپا، سالانه در حوالی ۱۷۰ یورو برای مقطع لیسانس، ۲۴۳ یورو برای ارشد، ۶۰۰ یورو برای دانشگاه‌های فنی مهندسی و ۳۸۰ یورو برای دکترا هزینه بر می‌دارند. اما برای مهاجران و دانشجویان اینترنشنال ۲۷۰۰ یورو برای لیسانس، ۳۷۷۰ یورو در مقطع ارشد و ۳۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ یورو برای دانشگاه های خصوصی، هزینهٔ متوسط آنهاست.

مخارج خورد و خوراک در فرانسه

خرید مایحتاج خانه و خورد و خوراک و هر از گاهی غذای بیرون از منزل در فرانسه، حول و حوش ۴۰۰ یورو تمام می‌شود و این رقم در صورت خرید از فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای به میزان محسوسی کاهش می‌یابد. از آن طرف، مهار نکردن وسوسهٔ رستوران‌‌گردی در این کشور، می‌تواند هزینه‌های زندگی را به طرز قابل توجهی افزایش دهد.

یک وعده غذا در رستوران معمولی۱۴
غذای ۲ نفره در رستوران عادی۵۰
یک وعده فست فود۹
یک لیوان کاپوچینو۲/۸۴
یک قوطی پپسی یا کوکاکولا۲/۵۳
بطری آب ۱ نفره۱/۶۲
شیر عادی ۱ لیتر۱
نان تازه ۵۰۰ گرمی۱/۴۷
برنج ۱ کیلوگرم۱/۸۴
تخم مرغ عادی شانهٔ ۱۲ عددی۳/۰۳
پنیر تولید داخل یک کیلوگرم۱۵/۹۳
فیلهٔ مرغ ۱ کیلوگرم۱۰/۲۲
گوشت قرمز ۱ کیلوگرم۱۶/۶۰
سیب ۱ کیلوگرم۲/۵۸
موز ۱ کیلوگرم۱/۹۴
پرتقال ۱ کیلوگرم۲/۴۳
گوجه فرنگی ۱ کیلوگرم۲/۸۷
سیب زمینی  ۱ کیلوگرم۱/۷۴
پیاز ۱ کیلوگرم۱/۹۵
کاهو ۱ کیلوگرم۱/۱۵
آب یک و نیم لیتری۰/۶۹
سیگار یک بسته۱۰

هزینه حمل و نقل در فرانسه

هزینه حمل و نقل و استفاده از وسایل نقلیه در پاریس و شهرهای معروف فرانسه به نسبت گرانتر از نقاط حومه‌ای و شهرهای کوچک کشور است. اما در عوض، امکانات حمل و نقل در این شهرها فوق‌العاده پیشرفته بوده و کسی را لنگ نمی‌گذارند و ساکنان آنها، عملاً نیازی به ماشین ندارند. متروی فرانسه شبکهٔ کامل و مفصلی دارد و به خاطر هزینهٔ رفت و آمد مقرون به صرفه، انتخاب اکثر مردم است. هزینه یک بلیت یکطرفه در پاریس ۱/۹ و بلیت ماهانه ۷۵ یورو و امکان استفاده از تخفیف‌های مختلف هم وجود دارد. کسانی که در مناطق حومه‌ای و روستایی فرانسه زندگی می‌کنند، به نسبت شهرها دسترسی خوبی به وسایل عمومی ندارند و اکثراً ناچارند که از وسیلهٔ شخصی خود استفاده کنند و باکش را با بنزین لیتری ۱/۶ یورویی در نمایند.

بلیت حمل و نقل عمومی تک سفره۱/۶۲
شارژ یک ماهانه حمل و نقل عمومی۵۰
هزینه اولیه تاکسی۲/۶۰
هر کیلومتر تاکسیمتر۱/۷۴
هر ساعت انتظار تاکسی۲۵
هر لیتر بنزین۱/۶۱
خرید یک سواری کم مصرف عادی۲۳۰۰۰

هزینه سرگرمی و سایر ملزومات زندگی

شهریه یک ماه باشگاه۳۳/۲۷
اجاره یک ساعته زمین تنیس۱۴/۵۷
بلیت سینما برای اکران‌های خارجی۱۰
یک عدد شلوار جین در حد Levi’s۸۰
لباس تابستانی زنانه از Zara یا H&M۳۵
یک جفت کفش رانینگ Nike۸۲
یک جفت کفش چرم مردانه۱۰۸

سهم مالیات در مخارج زندگی در فرانسه

فرانسه هم مثل سایر کشورهای اروپایی نظام مالیاتی سفت و سخت و پیچیده‌‌ای دارد و از بین تمام مالیات‌های متنوع کشور، مالیات بر درآمد، مهمترین و پررنگ‌ترین آنها محسوب می‌شود. منتها برخلاف سایر کشورها، در کشور فرانسه مالیات بر درآمد به صورت اتوماتیک از حقوق کسی کم نمی‌شود و تمام افراد موظفند چیزی شبیه به یک اظهارنامهٔ مالیاتی پر کنند. این مالیات برای شهروندان غیرفرانسوی و کسانی که مقیم این کشور نیستند هم مصداق داشته و آنها را به پرداخت ۲۰ درصد از درآمدشان ملزم می‌کند. اما محض اطلاع، شیوهٔ پرداخت مالیات بر درآمد برای شهروندان مقیم فرانسه به ترتیب زیر است:

  • درآمد تا ۱۰ هزار و ۸۴ یورو مالیات بر درآمد ندارد
  • بین ۱۰ هزار و ۸۵ تا ۲۵ هزار و ۷۱۰ یورو ۱۱ درصد
  • از ۲۵ هزار و ۷۱۱ تا ۷۳ هزار و ۵۱۶ یورو ۳۰ درصد
  • از ۷۳ هزار و ۵۱۷ تا ۱۵۸ هزار ۲۲۲ یورو ۴۱ درصد
  • و برای درآمدهای بالاتر از ۱۵۸ هزار و ۲۲۲ یورو ۴۵ درصد

کمکهای دولتی در مخارج زندگی در کشور فرانسه

در این کشور انواع و اقسام کمک‌های دولتی از طریق تأمین اجتماعی یا به قولی social security در قالب‌هایی مثل کمک هزینه‌های خانوار، کمک‌ هزینه‌های فرزندآوری و بهداشت و درمان، مستمری از کار افتادگی، مستمری سالمندی، مستمری برای همسران بیوه، کمک هزینه‌های مرتبط با درآمد و بیمه بیکاری و غیره ارائه می‌شوند. مثلاً خانواده‌ای که صاحب فرزند می‌شود، تا سه سال بعد از تولد واجد دریافت کمک‌های دولتی بوده و اگر کودکی را به سرپرستی قبول کند، این کمک‌ها تا ۲۰ سالگی فرزند ادامه خواهد داشت.

خانواده‌ای که دست کم دارای دو فرزند باشد، مشمول کمک‌هزینهٔ خانوار یا family allowance شده که برای دو فرزند ماهی ۱۳۲/۶۱ یورو، برای سه فرزند ۳۰۲/۵۱ یورو و برای چهار فرزند ۴۷۲/۴۲ یورو بوده و شرطی که برای این مستمری‌ها و کمک‌هزینه‌ها برقرار است کاملاً ساده است. آن هم اینکه متقاضی، علاوه بر اقامت در کشور فرانسه، در این کشور کار کرده و مالیاتش را پرداخته باشد. در صورت تمایل مطلب راهنمای دریافت پاسپورت فرانسه را مطالعه بفرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *