کانادا از جمله کشورهای مهاجرپذیر در جهان به حساب میآید که بازار کار گستردهای را برای نیروهای خارجی فراهم کرده است. با این وجود، نحوه مهاجرت کاری به کانادا برای بسیاری از افراد مبهم بوده و این سوال وجود دارد که برای مهاجرت کاری به کانادا باید از کجا شروع کرد؟
دولت کانادا برای تامین نیروی کار متخصص مورد نیاز خود برنامههای مهاجرتی مختلفی را طراحی کرده است. شرکت در برنامههای مهاجرت کاری کانادا شامل الزاماتی میشود که یکی از آنها در ارتباط با سیستم طبقهبندی مشاغل کانادا است. اما این سیستم که تحت عنوان NOC شناخته شده چیست و چه کاربردی دارد؟
انواع برنامه های مهاجرت کاری کانادا
برنامههای مهاجرت کاری کانادا در چند دسته مختلف طراحی شده تا فرصت مهاجرت به این کشور به افرادی با شرایط متفاوت داده شود. مهمترین برنامه مهاجرت کاری کانادا، برنامه اسکیل ورکر است که به سه گروه اسکیل ورکر فدرال، اسکیل ورکر کبک و برنامه نامزدی استانی تقسیم میشود.
علاوه بر اینها برنامه تاجران ماهر، کلاس تجربه کانادایی و همچنین برنامههای مرتبط با سرمایهگذاری و کارآفرینی نیز وجود دارد. متقاضیان کار در کشور کانادا میتوانند بر مبنای شرایط خود یکی از این برنامهها را انتخاب کنند که هر کدام از آنها دارای شرایط و الزاماتی بوده و وضعیت متقاضیان بر اساس معیارهای خاصی مورد بررسی قرار میگیرد.
برای شرکت در برنامههای اصلی مهاجرت کاری، سیستمی تحت عنوان اکسپرس اینتری Express Entry توسط دولت کانادا ایجاد شده که متقاضیان میتوانند با ایجاد پروفایل، اطلاعات خود را ثبت کرده و مدارک را بارگذاری کنند. بعد از انجام این کار، پروفایل متقاضیان واجد شرایط مورد بررسی قرار گرفته و این افراد امتیازبندی خواهند شد.
در نهایت افرادی که بیشترین امتیازات را کسب کرده باشند انتخاب شده و دعوتنامهای برای آنها ارسال خواهد شد. با استفاده از این دعوتنامه میتوانید نسبت به اخذ اقامت دائم کانادا اقدام نمایید. اما همانطور که گفته شد باید الزامات ابتدایی برای شرکت در چنین برنامههایی را داشته باشید.
الزامات مورد نیاز برای مهاجرت کاری به کانادا
در صورتی که فکر میکنید دارای مهارت و تخصص لازم جهت حضور در بازار کار کانادا هستید بهتر است قبل از اقدام برای شرکت در برنامههای مهاجرت کاری این کشور ابتدا به بررسی الزامات مورد نیاز آن بپردازید. آیا سطح مهارت شما در زمینه زبان انگلیسی یا فرانسوی برای دولت کانادا قابل قبول است؟ آیا در زمینه تخصصی مورد نظرتان از سابقه کاری کافی برخوردار هستید؟
آیا شغل مورد نظر شما در سیستم طبقه بندی ملی مشاغل کانادا ذکر شده است؟ در صورتی که تمامی این الزاامات را داشته باشید قادر خواهید بود تا در طرحهای مهاجرتی کانادا شرکت کرده و شانس خود را برای مهاجرت کاری به کانادا بسنجید.
معرفی سیستم طبقه بندی ملی مشاغل کانادا
برنامههای مهاجرت کاری کانادا از جمله برنامههای مبتنی بر اکسپرس اینتری به منظور ارزیابی تجربه کاری، پیشنهادات شغلی و الزامات مشاغل از سیستم طبقه بندی ملی مشاغل کانادا National Occupational Classification استفاده میکنند. این سیستم که به اختصار تحت عنوان NOC شناخته میشود توسط دولت کانادا ایجاد شده تا هماهنگی لازم میان برنامههای مهاجرت کاری این کشور شکل بگیرد.
اطلاع دقیق از این سیستم موضوع مهمی در مهاجرت کاری به کانادا بوده و میتواند کمک زیادی به متقاضیان بکند. بنابراین در ادامه مطلب، این سیستم به طور کامل و همراه با کلیه جزئیات بررسی خواهد شد.
سیستم طبقه بندی مشاغل کانادا در واقع یک پایگاه داده محسوب میشود که به وسیله دولت کانادا و به منظور طبقهبندی هر نوع شغلی که یک شخص در کانادا میتواند داشته باشد طراحی شده است. علاوه بر طبقهبندی مشاغل، سیستم NOC اطلاعات مربوط به هر شغل از جمله شرح وظایف و مهارتهای مورد نیاز را نیز ارائه میدهد.
ضمن این که الزامات تخصصی و آموزشی هر شغل را نیز توضیح داده که افراد متقاضی باید این تخصصها را تکمیل کرده باشند.
کد ناک چیست؟
زمانی که یک شغل در سیستم طبقه بندی مشاغل کانادا ذکر شود یک کد چهار رقمی به آن تخصیص خواهد یافت که به آن، کد ناک NOC گفته میشود. در حال حاضر بسیاری از سازمانها و صنایع مختلف در کشور کانادا از کدهای ناک استفاده میکنند.
این کدها بسیار کاربردی بوده و به منظور تدوین استراتژیهای استخدام، انجام تحقیق و تحلیل در بازار کار و همچنین در فرآیند مهاجرت به کانادا مورد استفاده قرار میگیرد.
هر یک از چهار رقم تشکیلدهنده کد ناک مفاهیم خاصی دارند:
رقم اول) نوع مهارت: بر اساس نوع شغل، تحصیلات و مهارتهای مرتبط
رقم دوم) سطح مهارت: بر اساس تجربه و تحصیلات مورد نیاز شغل
رقم سوم) گروههای اصلی: با استفاده از دو رقم اول کد ناک شناسایی شده و شامل ۴۰ گروه میشوند
رقم چهارم) گروههای فرعی: این عناوین شغلی از گروههای اصلی سرچشمه گرفته شده و شامل ۱۴۰ گروه میشوند در ادامه شغل نانوایی با کد ناک ۶۳۳۲ به عنوان یک مثال بررسی شده است:
رقم ۶) این رقم به مهارت فروش و خدمات اشاره دارد.
رقم ۳) این رقم به سطح مهارت در حد تجربه کارآموزی یا تحصیلات کالج اشاره میکند.
رقم ۶۳) این رقم به گروه اصلی سرپرستی خدمات و مشاغل خدماتی خاص اشاره دارد.
رقم ۶۳۲) این رقم به گروه فرعی شامل تمامی قصابها و نانواها اشاره دارد.
رقم ۶۳۳۲) این رقم به عنوان کد ناک اختصاصی شغل نانوایی شناخته میشود.
سطوح مهارتی سیستم طبقه بندی مشاغل کانادا
سیستم طبقه بندی مشاغل کانادا بر اساس ۵ سطح مختلف شامل سطح صفر zero، سطح A، سطح B، سطح C و سطح D طراحی شده است. هر یک از این سطوح شامل دستههایی از مشاغل مختلف مورد نیاز در کانادا میشود. دقت داشته باشید که ممکن است هر یک از برنامههای مهاجرتی مختلف شامل یک یا چند سطح از این طبقهبندی شوند.
به عنوان مثال طرح اسکیل ورکر فدرال کانادا شامل سطوح C و D نمیشود. همچنین برنامههای نامزدی استانی بر اساس نیاز هر استان ممکن است یک یا چند سطح را شامل گردد.
سطح مهارت صفر ناک
- مشاغل نیازمند مهارت بالا
- مشاغل مدیریتی در تمامی بخشها و صنایع
- مثال: مدیریت رستوران، مدیریت معادن، مدیریت اجرایی
سطح مهارت A ناک
- مشاغل نیازمند مهارت بالا
- مشاغل حرفهای نیازمند مدرک دانشگاهی
- مثال: پزشکی، وکالت، معماری
سطح مهارت B ناک
- مشاغل نیازمند مهارت بالا
- مشاغل فنی نیازمند مدرک کالج یا گواهی کارآموزی
- مثال: سرآشپز، لولهکش، متخصص برق
سطح مهارت C ناک
- مشاغل نیازمند مهارت متوسط
- مشاغل میانرده نیازمند مدرک دیپلم
- مثال: قصاب، راننده ماشین سنگین
سطح مهارت D ناک
- مشاغل نیازمند مهارت پایین
- مشاغل کارگری
- مثال: کارکنان نظافت، کارگران میدان نفتی
بر اساس تصمیم دولت کانادا تجربه کاری متقاضیان بر اساس مهارت آنها در سطوح صفر یا A یا B مورد سنجش قرار خواهد گرفت. بنابراین افرادی که مهارت آنها در دو سطح دیگر باشد امکان مهاجرت کاری به کانادا از طریق برنامههای تحت سیستم اکسپرس اینتری را نخواهند داشت.
البته در صورتی که در سطوح C یا D نیز مهارت داشته باشید این امکان را دارید تا برای برخی از برنامههای نامزدی استانی و همچنین برنامه پایلوت مهاجرت آتلانتیک اقدام نمایید. ضمن این که با داشتن مهارت در این سطوح امکان گرفتن مجوز کار موقت در کانادا را نیز خواهید داشت.
چگونه کد ناک مورد نظر خود را پیدا کنیم؟
با توجه به این که جهت شرکت در برنامه اسکیل ورکر کانادا باید حداقل یک سال سابقه کاری در فیلد مورد نظر خود طی ۱۰ سال گذشته داشته باشید، قبل از هر اقدامی بهتر است که کد NOC مد نظر خود را جستوجو کنید تا مطمئن شوید که کد شغلی مورد نظر شما در سطوح صفر یا A یا B سیستم طبقه بندی مشاغل کانادا ذکر شده است.
اداره مهاجرت کانادا ابزاری طراحی کرده که به کمک آن میتوانید به راحتی کد ناک مورد نظرتان را جستوجو کنید. به منظور پیدا کردن کد ناک در سایت اداره مهاجرت کانادا میتوانید در کادر مشخص شده تمام یا بخشی از عنوان شغلی خود را جستوجو کرده یا وظایف شغلی مورد نظر خود را سرچ نمایید.
در صورتی که موفق نشدید از روش مذکور کد ناک مورد نظرتان را پیدا کنید مراحل زیر را دنبال نمایید:
- مراجعه به صفحه جستوجوی وبسایت سیستم طبقه بندی مشاغل کانادا
- سرچ کردن عنوان شغلی مورد نظر
- پیدا کردن نزدیکترین نتیجه در لیست مشاغل
- بررسی مطابقت وظایف شغلی ذکر شده در ناک با شغل مورد نظر
- در صورتی که وظایف شغلی مطابقت نداشت باید عنوان شغلی دیگری را سرچ کنید
علاوه بر این میتوانید بر اساس ارقام مورد استفاده در کد ناک که قبلا در مورد آن توضیح داده شد نیز به جستوجوی شغل مورد نظر خود بپردازید. مهمترین نکته بعد از پیدا کردن عنوان شغلی مورد نظر این است که شرح وظایف ذکر شده در رابطه با عنوان شغلی را با وظایف و مسئولیتهایی که در سابقه کاری خود داشتهاید مقایسه نمایید.
این مقایسه باعث خواهد شد تا مطمئن شوید که شغل مورد نظر شما با شغل ذکر شده در سیستم طبقه بندی مشاغل کانادا مطابقت دارد یا خیر.
مشاوره مهاجرت کاری کانادا۰۲۱-۷۵۲۳۷
دقت داشته باشید که در صورت شرکت در برنامه اسکیل ورکر کانادا از طریق اکسپرس اینتری باید نامههای معتبری را از کارفرمایان فعلی و قبلی خود گرفته و در سیستم مذکور بارگذاری نمایید. این نامهها توسط افسران مهاجرت بررسی خواهند شد تا اطمینان حاصل شود که وظایف و مسئولیتهای شغلی شما با توضیحات سیستم ناک منطبق است.
همچنین عنوان شغلی، تحصیلات مرتبط و حقوق و دستمزد شخص متقاضی برای اطمینان از اعتبار کد ناک انتخابی بررسی خواهد شد. اگرچه سیستم طبقه بندی مشاغل کانادا یک سیستم استاندارد و ملی است اما هنوز هم کافرماهایی در کشور کانادا وجود دارند که مشاغل مورد نیاز خود را بر اساس این سیستم دستهبندی نمیکنند.
از سوی دیگر بسیار مهم است که کد ناک منطبق با عنوان شغلی مورد نظر خود را به درستی انتخاب کنید تا فرآیند مهاجرت کاری شما از طریق سیستم اکسپرس اینتری بدون مشکل طی شود.