مهاجرت پزشکان به کانادا چگونه است؟
این مطلب به یکی از داغترین سوالات چند صباح اخیر در حیطهٔ مهاجرت و اقامت دائم در کانادا می پردازد. این سوال که مهاجرت پزشکان به کانادا چگونه است
مهاجرت پزشکان به کانادا از چه طریقی صورت میگیرد؟ برای پاسخ این سوال که مهاجرت پزشکان به کانادا چگونه است این پُست مجله نیلگام را بخوانید. کانادا عنایت خاصی به پزشکان و متخصصین شاخهٔ درمان دارد و آنها را به عنوان کارکنان خیلی ماهر یا به قولی اسکیل ورکرهای سطح بالا میشناسد. همین ماجرا باعث شده که تمهیدات ویژهای برای جذب و پذیرش آنها قائل شود و مقصد جذابی برای این قشر متخصص باشد.
مهاجرت پزشکان به کانادا
یکی از مرسومترین راه های مهاجرت پزشکان به کانادا، از طریق دریافت ویزای کار است. وگرنه این قشر از متخصصان هم از پزشکان عمومی و جراحان و متخصصین آزمایشگاهی گرفته تا داروسازان و انواع و اقسام تکنسینهای پزشکی، میتوانند مثل سایرین از راههای دیگری مثل سرمایهگذاری و تحصیل و کارآفرینی و غیره، مسیر مهاجرت به کانادا را هموار کنند.
اما در وهلهٔ اول ببینیم کانادا دقیقا چه کسانی را به عنوان فعالان و متخصصان این صنعت شناسایی میکند و در آن لیست معروفش موسوم به NOC List Code 3113 که بیانگر مشاغل مورد نیاز کشور در شاخهٔ پزشکی و درمانی است طبقهبندی میکند. کسانی که یکی از تخصصهای فهرست شده در این لیست را داشته باشند، میتوانند هم از طریق فدرال و هم از طریق برنامههای استانی، برای اقامت دائم یا همان فول رزیدنسی کانادا اقدام کنند. برای حفظ ساختار متن، این لیست بلند بالا را در انتهای مطلب قرار دادهایم و در صورت کنجکاوی میتوانید به انتهای مطلب مراجعه کنید. اما ببینیم مسیر پیچ و واپیچ مهاجرت پزشکان به کانادا به چه مراحل و گزینههایی خلاصه میشود.
مراحل مهاجرت پزشکان به کانادا
محتاطانهترین کار ممکن در شروع این پروسه، مشورت با یک وکیل مهاجرتی خبره و کاربلد است که بتواند در فراهم آوردن لیست بلندبالای مدارک و پر کردن فرمها و تأمین پیشنیازها به متقاضی کمک کند و مسیر بهتر و سادهتری را پیش روی آنها قرار دهد. اما مورد دیگر، تصمیم در مورد شهر یا استان محل اقامت در کاناداست که میتواند تا حدودی روی آیتمهای پیشنیاز تاثیر داشته باشد و از آن طرف، تأثیر پررنگی در آیندهٔ کاری و حرفهای فرد بگذارد.
مرحلهٔ بعد اعتبارسنجی مدرک تحصیلی از طریق مراجعه به World Directory of Medical school و بعد از آن گذرندان یک دورهٔ یک ساله تحت نظارت یکی از نهادهای درمانی در استانهای کاناداست که باید به دریافت یک مجوز رسمی از مراکز مربوطه و انجمن پزشکی کانادا ختم شود و امکان فعالیت متقاضی را به عنوان یک نیروی متخصص در خاک کانادا فراهم کند. پس به عنوان جمع بندی مراحل را مذکور را به صورت خلاصه فهرست میکنیم و در ادامه هر کدام را شرح میدهیم. در صورت تمایل مطلب مهاجرت استانی کانادا را مطالعه بفرمایید.
- اعتبارسنجی مدرک با مراجعه به لیست دانشگاههای مورد تأیید
- اپلای و دریافت تأییدیه انجمن پزشکی کانادا
- گذراندن دورهٔ دوازده ماهه تکمیلی و آمادهسازی تحت نظر مرجع پزشکی استانی
- دریافت مجوز رسمی فعالیت از یکی از مراجع پزشکی
پیشنهاد مطالعه:
اعتبار سنجی مدرک پزشکی برای مهاجرت به کانادا
اولین شرط لازم برای مهاجرت پزشکان به کانادا، این است که متقاضی مدرک و تخصصش را در یک دانشگاه اسم و رسم دار و تأیید شده گرفته باشد. خوشبختانه برای اطمینان از این ماجرا یک راه سرراست وجود دارد و آنهم مراجعه به وبسایت wdoms.org است. اگر اسم دانشگاه متقاضی در این فهرست پیدا شد، شرط اول برقرار است و میتوان به ادامهٔ فرایند و اپلای برای دریافت تأییدیه پرداخت.
اپلای و دریافت تأییدیه انجمن پزشکی کانادا
در این بخش از فرایند اپلای، به نوعی مهمترین بخش مهاجرت پزشکان به کانادا آغاز شده و سر و کار متقاضی با سازمانی موسوم به Medical Council of Canada یا به طور مخفف MCC یا همان انجمن پزشکی کاناداست. مرحلهای که قرار است یک مجوز رسمی تحت عنوان Licentiate of the Medical Council of Canada را برای متقاضی فراهم آورد و به قولی پیش نیاز پروانهٔ طبابت وی در خاک این کشور باشد. و برای این از لفظ پیشنیاز استفاده کردیم که طبابت در کانادا، تنها با داشتن این تأییدیه امکانپذیر نبوده و ملزومات دیگری هم در کار هست که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
اما مسیر دریافت تأییدیه انجمن پزشکی کانادا به دو مرحله تقسیم میشود: بخش اول آزمونی موسوم به MCCQE که به صورت آنلاین هم قابل انجام است و بخش دوم یک دورهٔ مقدماتی و تکمیلی است که باید در خاک کانادا و تحت نظارت یکی از مراجع پزشکی در هر یک از استانها برگزار شود که در لیست زیر نام آنها قید شده است. آیا از چند و چون راحت ترین برنامه استانی کانادا اطلاع دارید؟
- کالج پزشکان و جراحان آلبرتا
- کالج پزشکان و جراحان بریتیش کلمبیا
- کالج پزشکان و جراحان منیتوبا
- کالج پزشکان کبک
- کالج پزشکان و جراحان نیوبرانزویک
- کالج پزشکان و جراحان نیوفاندلند و لابرادر
- کالج پزشکان و جراحان ساسکاچوان
- دپارتمان کمیتهی پزشکی ثبت خدمات اجتماعی و بهداشتی نوناووت
- کالج پزشکان و جراحان انتاریو
- کالج پزشکان و جراحان جزیرهٔ پرنس ادوارد
- شورای پزشکی یوکان
- دولت نواحی شمال غرب (نورثوست تریتوریز)
مراجع صادرکنندهٔ پروانهٔ طبابت در کانادا
بعد از بررسی دانشگاه محل تحصیل و اپلای برای دریافت تأییدیهٔ انجمن پزشکی آمریکا و شرکت در آزمونهای ارزیابی، پروانهٔ یا مجوز طبابت متقاضی توسط یکی از نهادهای زیر صادر میشود:
- دانشکده پزشکان خانواده در کانادا
- دانشکده رویال پزشکان و جراحان کانادا
- دانشکده پزشکی کبک
هزینه های اپلای برای مهاجرت پزشکان به کانادا
تا اینجای کار دیدیم که پروسه مهاجرت پزشکان به کانادا، پروسهٔ چندان سرراست و بیدردسری نیست، اما خوبی ماجرا اینجاست که با مقادیری جستجو و حوصله و مشاوره با کارشناسان مجرب، این فرایند تا حد زیادی آسان میشود و شانس موفقیت بالا میرود. در کنار این موارد، یک سری هزینههای جانبی هم وجود دارد که باید در حساب و کتاب هزینه های مهاجرت پزشکان لحاظ شوند (قیمتها به دلار کانادا هستند):
- تأیید مدرک پزشکی ۲۱۵ دلار
- ترجمه مدارک صفحهای ۱۸۱ دلار
- دریافت گزارشی به اسم ECA Report با هزینه ۱۳۷ دلار
- هزینه اپلای MCCEE برابر ۲۳۶۵ دلار
- آزمون انجمن پزشکی کانادا MCCQE بخش اول ۱۵۹۸ دلار
نکته مهم در خصوص آزمون انجمن پزشکی کانادا
اولین آزمون انجمن پزشکی کانادا موسوم به MCCQE Part I در حال حاضر و به خاطر شیوع کرونا، تقریباً در تمام طول سال به دفعات و در مراکز رسمی تعیینشده برگزار میشود. متقاضیان برای شرکت در این آزمون باید در سایت physiciansapply.ca حساب کاربری ایجاد کرده و هزینهٔ ۲۹۰ دلاری آنرا بپردازند. این حساب علاوه بر سر و سامان دادن به مراحل آزمون و اطلاعرسانیهای لازم، فرایند اپلای و ارتباط متقاضیان را با دولت کانادا به مراتب سادهتر میکند.
آزمون MCCQE Part I در روز مقرر و به صورت آنلاین برگزار میشود و تجربه و دانش پزشکی متقاضیان را به بوتهٔ آزمایش میگذارد و اینطور که پیداست، یکی از نزدیکترین مراکز برگزاری این آزمون به متقاضیان ایرانی در آنکارای ترکیه قرار دارد. پس به این ترتیب، شرکت و قبولی در این آزمون و همچنین دریافت لیسانس یا تأییدیهٔ انجمن پزشکی کانادا یا همان LMCC برای فعالیت به عنوان پزشک در کانادا ضروری هستند.
ماهیت آزمون MCCQE Part I به چه صورت است؟
بخش اول از آزمون MCCQE در اصل یک ارزیابی کلی از دانش پزشکی و مهارت اخذ تصمیمات بالینی توسط فرد متقاضی است. در واقع قبولی در این آزمون نشان میدهد که متقاضی، در سطح یکی از دانشآموختگان و فارغ التحصیلان نظام پزشکی کاناداست و صلاحیت لازم برای فعالیت در سیستم بهداشت و درمان این کشور را دارد. کسانی که حد نصاب نمرهٔ MCCQE Part I را میآورند وارد بخش عملی ماجرا شده و خود دانشجویان پزشکی کانادا هم ملزم هستند که در انتهای دوران تحصیل، در این آزمون شرکت کنند.
این آزمون ۲۱۰ سوالی چند گزینهای، ۴ ساعت زمان داشته و معمولاً در نوبت صبح برگزار میشود و بخش دیگر آن که مربوط به مهارت تصمیمگیری فرد است، به مدت سه ساعت و نیم و در نوبت عصر برگزار میشود و از ۳۸ سوال تشریحی تشکیل شده و موفقیت در آن مسیر مهاجرت پزشکان را به شدت هموار میکند. در صورت تمایل مطلب واکسن های مورد تائید کانادا را مطالعه بفرمایید.
تفاوت بین رشتههای مختلف برای مهاجرت پزشکی به کانادا
در انتهای این مطلب تقریباً تمامی رشتهها و تخصصهای لیست NOC 3113 عنوان شدهاند اما اگر پزشکان را به سه گروه پزشکان متخصص، پزشکان عمومی و خانواده و دندانپزشکان تقسیم کنیم، بعد از قبولی در آزمون و دریافت تأییدیه انجمن پزشکی کانادا MCC هرکدام از آنها مسیر متفاوتی را طی خواهند کرد.
روال مهاجرت پزشکان متخصص به این شکل است که پس از قبولی در آزمون کالج سلطنتی پزشکان و جراحان کانادا موفق به دریافت مجوز استانی میشوند و میتوانند به صورت قانونی در مراکز درمانی یکی از استانهای دلخواهشان شروع به کار کنند. مهاجرت پزشکان با تخصص بالینی نیازمند گذراندن یک دورهٔ ۴ تا ۵ سالهٔ دستیاری تخصصی بوده و در شاخههای خاص امکانش هست که به مدت ۲ سال تحت آموزش فوق تخصصی قرار بگیرند. از آن طرف متخصصین آزمایشگاهی هم یک دوره ۴ الی ۵ سالهٔ تخصصی دارند و جراحان باید به مدت ۵ تا ۶ سال دوره رزیدنسی تخصصی و ۲ سال آموزش فوق تخصصی بگذرانند.
پزشکان عمومی و خانواده هم باید علاوه بر داشتن مدرک مورد تأیید، دو تا سه سال دوره دستیاری پزشکی ببینند و مراحل ارزیابی نظام پزشکی کانادا را سپری کنند تا بعد از گرفتن مجوزهای استانی، پروانهٔ طبابتشان را دریافت نمایند. و در نهایت شرط لازم برای دندانپزشکان، داشتن سابقهٔ یک تا چهار سال تحصیل دانشگاهی پیش از آغاز رشتهٔ دندانپزشکی و برخورداری از یک مدرک دانشگاهی معتبر است.
دقت شود که مدارک معادلسازی شده، تنها پنج سال اعتبار دارند و متقاضیان چهار سال بعد از دریافت مجوز از نظام پزشکی کانادا میتوانند درخواست دریافت مجدد آن را داشته باشند. فقط باید توجه داشت که بعد معادلسازی مدرک و دریافت تأییدیه MCC نمیتوان به صورت به سراغ طبابت رفت و باید با گذراندن یک سری دورههای تکمیلی، مجوز نظام پزشکی استانی را هم دریافت نمود.
لیست دانشگاههای مورد تأیید برای مهاجرت به کانادا
در ابتدای مطلب به لزوم بررسی اعتبار مدرک پزشکی اشاره کردیم و در این قسمت اسم تعدادی از دانشگاههای مورد تأیید را که در فهرست سایت wdoms.org آمدهاند بیان میکنیم. فقط دقت شود که این لیست به صورت دائم در حال بروز شدن است و مراجعهٔ متقاضی به سایت در هنگام به جریان انداختن پروسهٔ اپلای مطمئنترین کار ممکن است.
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، دانشگاهپزشکی البرز(کرج)، دانشگاهپزشکی اراک، دانشگاهپزشکی اردبیل، دانشگاهپزشکی ارتش (تهران)، دانشگاهپزشکی آیتالله طالقانی(تهران)، دانشگاهپزشکی بابل، دانشگاهپزشکی بقیهالله تهران، دانشگاهپزشکی بیرجند، دانشگاهپزشکی بوشهر، دانشگاهپزشکی فسا، دانشگاه پزشکی قم، دانشگاه پزشکی گرگان، دانشگاه پزشکی گناباد، دانشگاه پزشکی رشت، دانشگاه پزشکی همدان، دانشگاه پزشکی بندرعباس، دانشگاه پزشکی ایلام.
دانشگاه پزشکی ایران (تهران)، دانشگاه پزشکی اصفهان، دانشگاه پزشکی آزاد اردبیل، دانشگاه پزشکی آزاد کازرون، دانشگاهعلومپزشکی آزاد کرمان، دانشگاهعلوم پزشکی آزاد مشهد، دانشگاهعلوم پزشکی آزاد نجف آباد، دانشگاهعلوم پزشکی آزاد بینالمللی قشم، دانشگاهعلوم پزشکی آزاد ساری، دانشگاهعلوم پزشکی آزاد شاهرود، دانشگاهعلوم، پزشکی آزاد تبریز، دانشگاهعلوم پزشکی آزاد تهران، دانشگاهعلوم پزشکی آزاد تنکابن، دانشگاهعلوم پزشکی آزاد یزد، دانشگاهعلوم پزشکی آزاد زاهدان، دانشگاهعلوم پزشکی جهرم، دانشگاهعلوم پزشکی کاشان.
دانشگاهعلوم پزشکی کرمان، دانشگاهعلوم پزشکی کرمانشاه، دانشگاه علوم پزشکی سنندج، دانشگاه علوم پزشکی خرم آباد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی ساری، دانشگاه علوم پزشکی بجنورد، دانشگاهعلومپزشکی قزوین، دانشگاهعلومپزشکی آزاد قم، دانشگاهعلومپزشکی رفسنجان، دانشگاهعلومپزشکی سبزوار، دانشگاهعلومپزشکی سمنان، دانشگاهعلومپزشکی شاهد(تهران)، دانشگاهعلومپزشکی شهید بهشتی(تهران)، دانشگاهعلومپزشکی شهید صدوقی (یزد)، دانشگاهعلومپزشکی شهرکرد، دانشگاهعلومپزشکی شاهرود، دانشگاه علومپزشکی شیراز، دانشگاه علومپزشکی تبریز، دانشگاه علومپزشکی ارومیه، دانشگاه علومپزشکی زنجان.
فهرست تخصص های لازم برای مهاجرت پزشکان به کانادا
لیستی که در ادامه میبینیم، دامنهٔ وسیعی از تخصصها و حرفههای حوزهٔ پزشکی را در بر میگیرد و با وجودی که برخی از آنها مورد تقاضای بیشتری در بازار کار کانادا هستند، تمامشان شانس بالایی برای ایجاد امکان مهاجرت به این سرزمین را فراهم میکنند. این تخصصها عبارتند از: متخصص مراقبت از بیماران حاد، متخصص درمان آلرژی و آلرژولوژیست، آسیبشناس آناتومیکی، آناتوموپاتولوژیست، متخصصین بیهوشی، احیاگر بیهوشی، متخصص کالبدشکافی، جراح و یا متخصص قلب، جراح کاردیوتوراسیک، جراح و متخصص جراحی قلب و عروق.
متخصص کودکان، ایمونولوژیست بالینی، آلرژیست و ایمونولوژیست بالینی، پاتولوژیست بالینی، فارماکولوژیست بالینی، پزشک عمومی، متخصص درمان عمومی، جراح زیبایی، پزشک و متخصص مراقبتهای ویژه، متخصص پوست، رادیولوژیست، متخصص گوش، پزشک و متخصص اورژانس، متخصص غدد، متخصص طب محیطی، متخصص چشم، پزشک قانونی، متخصص گوارش، آسیبشناس عمومی، جراح عمومی، متخصص ژنتیک، متخصص سالمندان، متخصص زنان، هماتولوژیست و هماتوپاتولوژیست، هیستوپاتولوژیست، پزشک هایپرباریک.
متخصص بیماریهای عفونی، متخصص ناباروری، پزشک بستری، متخصص و پزشک امراض داخلی، متخصص حنجره، متخصص ریه، باکتریشناس درمانی، پزشک متخصص بیوشیمی، معاینهگر درمانی، انکولوژیست درمانی، انگلشناس درمانی، متخصص نوزادان، نفرولوژیست، عصبشناس، جراح مغز و اعصاب، نورولوژیست، متخصص اعصاب و روان، متخصص بینی، پزشک هستهای، متخصص زایمان.
پزشک بهداشت حرفهای، چشم پزشک، اپتالمولوژیست، جراح ارتوپدی، متخصص گوش و حلق و بینی، انکولوژیست کودکان، متخصص شنواییسنجی، متخصص اطفال، متخصص توانبخشی، متخصص فیزیوتراپی، متخصص جراحی پلاستیک، متخصص دستگاه تنفس، پزشک پیشگیری، سایکوفارماکولوژیست، متخصص بیماریهای ریوی، انکولوژیست پرتوشناسی، روماتولوژیست، متخصص بیماریهای پوستی، متخصص پزشکی ورزشی، متخصص آسیبهای نخاعی، رزیدنت جراحی، متخصص گلو، پزشک طب گرمسیری و اورولوژیست و جراح عروق.
سوالات رایج درباره مهاجرت پزشکان به کانادا
شرکت در چه آزمونهای زبانی برای مهاجرت پزشکان به کانادا لازم هستند؟
برای مهاجرت پزشکان به کشور کانادا سه آزمون IELTS و CELPIP برای انگلیسی و TEF برای فرانسه مورد تأیید بوده و تنها قید موجود اینست که از زمان دریافت مدرک توسط متقاضی، بیش از ۲ سال نگذشته باشد.
آیا امکان مهاجرت خانواده به همراه متقاضی وجود دارد؟
اعضای خانوادهٔ کسی که به عنوان پزشک موفق به مهاجرت به کانادا و دریافت اقامت دائم این کشور شود، میتوانند وی را همراهی کرده و به کار و زندگی در کانادا بپردازند، بدون محدودیت به کشور رفت و آمد کنند، به بیمهٔ درمانی رایگان و خدمات اجتماعی دسترسی داشته باشند و بعد از گذشت چهار سال، تقاضای دریافت پاسپورت کانادایی و سیتیزنشیپ داشته باشند. در ضمن تحصیلات همسر و فرزندان، میتوانند روی موفقیت پروندهٔ مهاجرت متقاضی تأثیر قابل توجهی داشته باشد.
آیا برای مهاجرت به کانادا به عنوان پزشک چه راههایی وجود دارد؟
برای مهاجرت پزشکان به کانادا سه راه کلی وجود دارد. راه اول به طور مستقیم و از طریق Express Entry. راه دوم با پیشنهاد کار یا به قولی جاب آفر و راه سوم از طریق یکی از برنامههای استانی.
در قدمهای اول چه اقداماتی برای مهاجرت پزشکان ضروری است؟
ایجاد اکانت در سایت Physiciansapply.ca و تعیین زمان شرکت در آزمون MCCQE Part I و به موازات آن به جریان انداختن یک پروندهٔ Express Entry برای محکم کاری و بالا بردن شانس موفقیت.
بعد از قبولی در مراحل ارزیابی انجمن پزشکی کانادا چه باید کرد؟
بعد از دریافت مجوز MCC باید به طور مستقیم به نظام پزشکی استان مورد نظر مراجعه کرده و درخواست دریافت مجوز طبابت را ثبت کرد. در این مرحله، بسته به استان انتخابی و حوزهٔ تخصص و فعالیت متقاضی، ممکن است نیاز به گذراندن یک سری واحدها و دورههای تکمیلی وجود داشته باشد تا دانش و مهارت فرد، با قوانین و روالهای استان انتخابی هماهنگ شود.