ویزای تحصیلی
معرفی
تحصیل در خارج از کشور و دریافت ویزای تحصیلی یکی از پرطرفدارترین روشهای مهاجرت برای دانشجویان علاقهمند به تحصیل در دانشگاههای بینالمللی است؛ در واقع برای ایرانیها معمولا مهاجرت تحصیلی با دریافت ویزاي تحصیلي ممکن میشود.
با اخذ ویزای تحصیلی نه تنها فرصتی برای تحصیل در کشورهای پیشرفته و قرار گرفتن در فضای حرفهای ایجاد میشود، بلکه این مجوز نقش پلی به سوی زندگی در کشورهای پیشرفته را نیز ایفا کرده است.
ویزای تحصیلی چیست و چرا اهمیت دارد؟
به بیان ساده ویزای تحصیلی مجوزی رسمیست که به دانشجویان اجازه میدهد در کشوری دیگر برای مدت مشخصی مشغول زندگی شوند و در یک دوره تحصیلی خاص شرکت کنند. این ویزا معمولا بهصورت موقت صادر میشود و به شرایطی مانند ثبتنام در یک مؤسسه آموزشی معتبر و تامین هزینههای زندگی و تحصیل وابسته است.
طبق قوانین مهاجرتی برخی کشورها، دریافت مدرک فارغالتحصیلی شرایط را برای ورود به بازار کار کشورِ مقصد مهیا میکند؛ برای مثال با دریافت ویزای تحصیلی کانادا میتوان مجوزی برای کار پس از فارغالتحصیلی را هم دریافت کرد و با اشتغال به کار تماموقت شرایط را برای اخذ اقامت دائم کانادا فراهم آورد.
از سویی دیگر، تحصیل در برخی کشورها برای دانشجویان بینالمللی رایگان یا با هزینه بسیار جزئی هم امکانپذیر است؛ با دریافت ویزای تحصیلی آلمان میتوان رایگان در دانشگاههای دولتی آلمان تحصیل کرد و با گرفتن مدرک فارغالتحصیلی وارد بازار کار شد.
دارندگان ویزای تحصیلی ایتالیا میتوانند با هزینه بسیار ناچیز در این کشور اروپایی تحصیل کنند و با دریافت مدرک فارغالتحصیلی از معتبرترین دانشگاههای جهان، خود را برای مرحله بعدی زندگی در این کشور یا سایر کشورهای منطقه شنگن آماده کنند.
مراحل دریافت ویزای تحصیلی
فرقی نمیکند ویزای تحصیلی رشته حقوق را میخواهید، یا برای ویزای تحصیلی حسابداری اقدام میکنید؛ برای مهاجرت تحصیلی و گرفتن مجوز تحصیل در کشورهای مختلف باید مراحل مشخصی را طی کرد:
1. انتخاب کشور، دانشگاه و رشته تحصیلی
اولین قدم برای اخذ ویزای تحصیلی، انتخاب کشور مقصد و دانشگاه مناسب شرایط متقاضی است. با کمک مشاوران گروه تحصیلی شرکت نیلگام، شرایط متقاضی بر اساس آخرین بهروزرسانیهای قوانین مهاجرت تحصیلی کشور مقصد بررسی و لیستی از کشورهای مناسب پیشنهاد داده میشود.
همین طور برای انتخاب دانشگاه و رشته مناسب، متقاضیان میتوانند روی کمک کارشناسان تیم تحصیلی حساب کنند.
2. اپلای و دریافت پذیرش تحصیلی
برای شروع فرآیند رسمی اخذ ویزای تحصیلی، ابتدا باید در دانشگاه یا مؤسسه مورد نظر اپلای کرد. اپلای یا دریافت پذیرش تحصیلی از موسسه آموزشی مورد نظر شامل ارسال مدارک، پرداخت هزینهها و در نهایت دریافت نامه پذیرش دانشجو در برنامه تحصیلی مورد نظر میشود که اولین قدم برای دریافت ویزای تحصیلی برشمرده میشود.
در واقع بدون اصل نامه پذیرش و اپلای، امکان درخواست ویزای تحصیلی وجود ندارد. مراحل اپلای و پذیرش تحصیلي اغلب دانشگاهها به شرح زیر است:
- آمادهسازی مدارک تحصیلی قبلی
- گردآوری رزومه تحصیلی و حرفهای
- ارائه مدرک زبان (مانند آیلتس یا تافل)
- نگارش انگیزهنامه و در برخی موارد توصیهنامه
- ارائه مدارک هویتی و سایر موارد مورد نیاز دانشگاه و رشته مورد نظر
- ثبت درخواست، پرداخت هزینههای لازم و ارسال مدارک
- مکاتبه با دانشگاه و شرکت در جلسات آنلاین (در برخی دانشگاهها و رشتهها)
- دریافت نامه پذیرش تحصیلی (Acceptance Letter) و اپلای در دانشگاه مورد نظر
3. تهیه چکلیست مدارک ویزاي تحصیلي
پس از دریافت پذیرش، باید مدارک لازم برای ویزای تحصیلی را جمعآوری کرد؛ این لیست بر اساس کشورها و قوانین مهاجرتی آن متفاوت خواهد بود؛ در واقع چک لیست ویزای تحصیلی کانادا با چک لیست مدارک ویزای تحصیلی ایتالیا متفاوت است، اما به طور کلی برای دریافت ویزای تحصیلی مدارک زیر مورد نیاز است:
- پاسپورت معتبر
- نامه پذیرش دانشگاه
- تمکن مالی
- مدارک بیمه درمانی
- مدارک و رزومه تحصیلی
- مدرک زبان با نمره مناسب
- فرم تکمیلشده درخواست ویزا
4. ارسال درخواست ویزا
پس از گردآوری چک لیست ویزای تحصیلی باید درخواست را به صورت آنلاین و طبق قوانین در سایت سفارت یا کنسولگری کشور مقصد ثبت کرد. توجه داشته باش که بسته به کشور، علاوهبر ارسال درخواست آنلاین، ممکن است نیاز به شرکت در جلسه مصاحبه حضوری در سفارت وجود داشته باشد.
5. مصاحبه سفارت
طبق قوانین برخی کشورها مانند آمریکا، شرکت در جلسه مصاحبه حضوری یکی از مراحل اصلی درخواست ویزاست. در این جلسه، آفیسر سفارت سوالاتی درباره اهداف تحصیلی، وضعیت مالی و برنامههای آینده متقاضی اصلی میپرسد که نحوه پاسخدهی به این سوالات سرنوشت ویزا را مشخص میکند.
کارشناسان ویزای تحصیلی نیلگام معمولا سوالات متداول در این جلسه را در اختیار متقاضیان قرار میدهند تا پیش از حضور در سفارت یا کارگزاری، متقاضی با روند آن آشنا شود.
مزایای ویزای تحصیلی
امکان اشتغال به کار دانشجویی:
طبق قوانین مهاجرتی بسیاری از کشورهای مهاجرپذیر، دانشجویان میتوانند حین تحصیل در برنامههای تحصیلی بهصورت نیمهوقت مشغول به کار دانشجویی شوند که اغلب در پردیس دانشگاهها یا خارج از آن است.
معمولا دانشجویان بینالمللی تا 20 ساعت در هفته میتوانند مشغول به کار پارهوقت شوند، اما در روزهای تعطیلی رسمی مانند روزهای تعطیلات رسمی سال نو یا تعطیلات تابستان این محدودیت وجود ندارد.
امکان اقامت پس از تحصیل:
همانطور که پیشتر هم به آن اشاره کردیم، برخی کشورها برنامههای ویژهای برای جذب دانشجویان بینالمللی دارند؛ به این ترتیب، فارغالتحصیلان میتوانند پس از اتمام دوره تحصیلی برای مدتی در کشور مورد نظر اقامت داشته باشند و شغل مورد نظر خود را پیدا کنند.
برای مثال فارغالتحصیلان با ویزای تحصیلی کانادا میتوانند با مجوز PGWP در این کشور حضور داشته باشند و در این بازه شغل مناسبی پیدا کنند. پس از اشتغال به کار، دانشجو میتواند ویزاي تحصیلي را به کاری تبدیل کند و با تمدید آن به کارت اقامت دائم برسد.
دسترسی به آموزش باکیفیت:
تحصیل در دانشگاههای برتر جهان، فرصتی مناسب برای ارتقای مهارتها و شبکهسازی حرفهای ایجاد میکند. دانشجویان با کسب تجربه و مدرک تحصیلی معتبر از دانشگاههای کشور مورد نظر، شرایط بهتری برای اشتغال به کار تخصصی را دارند.
چرا که فارغالتحصیلان از دانشگاه کشور مبدا بهتر میتوانند کارفرمایان را برای جذب و استخدام متقاعد کنند.
فرهنگپذیری:
زندگی و تحصیل در یک محیط بینالمللی تجربهای بینظیر برای آشنایی با فرهنگهای مختلف است.
نکات مهم برای موفقیت در اخذ ویزای تحصیلی
- برنامهریزی زمانی: فرایند اخذ ویزاي تحصیلي ممکن است چند ماه زمان ببرد. بهتر است درخواست خود را حداقل شش ماه پیش از شروع دوره تحصیلی ارسال کنید. این نکته در زمان درخواست اپلای هم باید مورد توجه قرار بگیرد؛ چرا که ددلاین یا فرصت ثبتنام هر دانشگاه محدود است و از پیش اطلاعرسانی میشود.
- اطمینان از کامل بودن مدارک: چکلیست مدارک ویزای تحصیلی را به دقت بررسی کنید تا از نقصهای احتمالی و در نتیجه ریجکتی ویزا جلوگیری شود.
- آمادگی برای مصاحبه: در مصاحبه سفارت، صادق و شفاف باشید و اهداف تحصیلی خود را توضیح دهید.
- استفاده از خدمات مشاوره: بهرهمندی از تجربه و دانش به روز مؤسسات معتبر مانند نیلگام میتواند فرایند اخذ هر نوع ویزا از جمله ویزاي تحصیلي را سریعتر و آسانتر کند و شانس ویزا شدن را بالا ببرد.