یکی از کشورهایی که تبدیل به کانون مهمی برای تحصیل دانشجویان ایرانی شده، کشور ترکیه است. سالانه تعداد قابل توجهی دانشجوی ایرانی برای ادامه تحصیل راهی دانشگاههای این همسایه غربی ایران میشوند. اما مزیتهای ادامه تحصیل در ترکیه چیست که تا این اندازه مورد توجه ایرانیها قرار گرفته است؟
شرایط ادامه تحصیل در ترکیه
کشور ترکیه به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص و این که یک کشور اروپایی- آسیایی محسوب میشود در سالیان اخیر توانسته تبدیل به مقصدی جذاب برای ادامه تحصیل دانشجویان خارجی شود. بسیاری از دانشجویان کشورهای خارجی علاقه به ادامه تحصیل در کشور ترکیه داشته و درخواست خود را ارسال میکنند. ادامه تحصیل در ترکیه شرایط و مراحلی را دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
۱- جست و جوی مقطع تحصیلی، رشته و دانشگاه مناسب
آموزش عالی در ترکیه تفاوت چندانی با سیستم اتحادیه اروپا نداشته و شامل سه سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری میشود. صرفنظر از مدرک تحصیلی، کشور ترکیه حدوداً ۲۰۰ دانشگاه دارد که اکثر آنها دانشگاههای دولتی هستند و بقیه آنها جزو دانشگاههای خصوصی این کشور محسوب میشوند. برخی از دانشگاههای ترکیه برنامه آموزشی خود را به زبان انگلیسی ارائه میکنند که از جمله معروفترین آنها میتوان به METU، دانشگاه آیدین استانبول، TEDU و دانشگاه Bilkent اشاره داشت. با توجه به تعداد زیاد دانشگاههای ترکیه و وجود برنامههای آموزشی گسترده، تقریبا هر رشتهای را که مدنظر داشته باشید میتوانید پیدا کنید. از جمله جذابترین رشتههای تحصیلی در دانشگاههای ترکیه میتوان به معماری، امور مالی، مدیریت، مهندسی و روابط بینالملل اشاره کرد.
۲- کسب اطلاعات در مورد شرایط و مدارک مورد نیاز
زمانی که برنامه تحصیلی مورد نظر خودتان را پیدا کردید باید بررسی کنید که چه الزامات و مدارکی را برای ارسال درخواست نیاز دارید. شما این امکان را دارید که شرایط موردنظر هر دانشگاه را در سایت آن دانشگاه مطالعه کنید تا مطمئن شوید که واجد شرایط لازم برای ورود به آن دانشگاه هستید. البته به جز این باید شرایط عمومی تحصیل در کشور ترکیه را نیز دارا باشید.
شرایط تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه
اگر قصد تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه را دارید در وهله اول نیاز دارید که از دبیرستان فارغالتحصیل شده باشید یا در حال فارغالتحصیل شدن باشید. مدارکی که باید آماده کنید شامل موارد زیر میشود:
- فرم درخواست
- دیپلم دبیرستان یا هر مدرکی که فارغالتحصیلی شما را گواهی کند
- رونوشت سوابق تحصیلی
- نمره مهارت زبان (تافل یا آزمون دانشگاه در هنگام ورود)
- انگیزهنامه Motivation letter
- مدرک پرداخت هزینه درخواست
- نامهای که تضمین کند شما قادر به تامین مالی خود در دوره تحصیل هستید
دقت داشته باشید که آخرین مهلت ارسال مدارک تا اول آگوست تعیین شده است.
شرایط تحصیلات تکمیلی در ترکیه
در صورتی که قصد دارید شرایط تحصیلات تکمیلی در ترکیه را ببینید میتوانید به وب سایت دانشگاه مورد نظرتان مراجعه نمایید. اما به طور کلی مدارک و شرایط ادامه تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری شامل موارد زیر میشود:
- فرم درخواست
- مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد
- انگیزه نامه statement of purpose (پروژه و انگیزه خود را توضیح دهید)
- رزومه به روز
- توصیهنامه از اساتید و کارفرمایان
- رونوشت سوابق تحصیلی
- نمرات آزمون کارشناسی ارشد
- نمره مهارت زبان (تافل یا آزمون دانشگاه در هنگام ورود)
- مصاحبه یا آزمون کتبی
- نامهای که تضمین کند شما قادر به تامین مالی خود در دوره تحصیل هستید
به طور معمول دو مهلت درخواست برای برنامههای تحصیلات تکمیلی ترکیه وجود دارد:
- برای ترم پاییز: پایان ماه می May
- برای ترم بهار: پایان ماه دسامبر December
آزمون ورودی دانشگاه های ترکیه
یکی از مهمترین شرایط برای ورود به دانشگاههای ترکیه قبولی در آزمون ورودی این دانشگاهها است. این آزمونها مختص دانشگاههای دولتی ترکیه است هر چند که معدود دانشگاههای خصوصی نیز وجود دارند که دارای آزمون ورودی هستند. اما با توجه به اینکه هزینه تحصیل در دانشگاههای دولتی به مراتب کمتر از دانشگاههای خصوصی است کمتر کسی به سراغ آزمون ووردی دانشگاههای خصوصی میرود. ضمن اینکه امکان بالای بورس شدن در دانشگاههای دولتی ترکیه نیز دیگر مزیت این دانشگاهها محسوب میشود. در صورتی که قصد ادامه تحصیل در ترکیه به صورت مستقیم و بدون آزمون را دارید میتوانید دانشگاههای خصوصی را انتخاب کنید اما اگر میخواهید از مزایای تحصیل در دانشگاههای دولتی ترکیه بهرهمند شوید لازم است که آزمون ورودی دانشگاه را بگذرانید.
برخلاف ایران که یک کنکور کلی وجود دارد، هر کدام از دانشگاههای دولتی ترکیه آزمون ورودی منحصر به خودشان را دارند. برای قبولی در آزمون ورودی دانشگاههای ترکیه نیاز دارید تا در کلاسهای آمادگی کنکور ترکیه شرکت کنید.
با توجه به مزایای پرشمار تحصیل در دانشگاههای دولتی ترکیه بسیاری از محصلان ایرانی اقدام به شرکت در این کلاسها میکنند. در حال حاضر، مجموعه نیلگام کالجهای آمادگی ورود به دانشگاههای ترکیه را برگزار میکند که از مزایای آن باید به ارائه موارد آزمون، گرفتن کارت اقامت ترکیه، منابع آموزشی و کتابهای درسی، دوره TÖMER و… اشاره داشت. این کالجهای آمادگی برای آزمونهای مختلف و در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد برگزار میشود.
۳- ارسال درخواست و انتظار برای پذیرش دانشگاه
بعد از جمع آوری مدارک مورد نیاز میتوانید درخواست خود را به دانشگاه مورد نظر ارسال کنید. دقت داشته باشید که حتی در صورت ارسال درخواست به صورت آنلاین باز هم مجبور هستید که مدارک خودتان را قبل از پایان مهلت تعیین شده از طریق پست ارسال نمایید. همچنین در صورتی که دانشگاه مد نظر شما دارای آزمون ورودی یا مصاحبه باشد باید برای شرکت در آن به ترکیه سفر کنید. بعد از ارسال درخواست، بسته به سطح تحصیلی مورد نظرتان باید مدتی را صبر کنید.
اگر متقاضی تحصیل لیسانس در ترکیه هستید تا اواسط ماه آگوست August و اگر متقاضی تحصیل کارشناسی ارشد و دکتری در ترکیه هستید باید تا اواسط سپتامبر September منتظر بمانید. نامه پذیرش شما از طریق ایمیل برایتان ارسال خواهد شد که در آن اطلاعاتی در رابطه با مراحل بعدی از جمله پرداخت شهریه و درخواست ویزای تحصیلی ترکیه از طریق نزدیکترین سفارت یا کنسول ترکیه داده میشود.
۴- درخواست ویزای تحصیلی ترکیه
برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه به عنوان یک دانشجوی بینالمللی نیاز به ویزای تحصیلی ترکیه خواهید داشت. فرآیند اخذ ویزای تحصیلی ترکیه ساده و سرراست بوده و فقط کافیست تا یک نسخه از نامه پذیرش دانشگاه را همراه یک فرم درخواست ویزای پر شده به سفارت یا کنسولگری ترکیه در کشور خود بدهید. ویزای تحصیلی ترکیه حدوداً تا ۸ هفته بعد از درخواست شما صادر خواهد شد.
۵- هزینههای زندگی و شهریه
قبل از اینکه تصمیم بگیرید برای تحصیل به ترکیه بروید حتما در رابطه با هزینههای مختلف زندگی و همچنین شهریههای دانشگاه بررسیهای کاملی را انجام دهید تا در طول دوران تحصیل در ترکیه دچار مشکل نشوید.
هزینه ادامه تحصیل در ترکیه
همانطور که گفته شد هزینه ادامه تحصیل در ترکیه یکی از مهمترین مواردی است که باید قبل از انجام هر کاری در موردش فکر کرده باشید. در ادامه قصد داریم تا هزینه تحصیل در ترکیه را برای یک دانشجوی خارجی بررسی کنیم. به طور کلی شهریه دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان خارجی بسته به رشته تحصیلی به این شکل است: مقطع کارشناسی به زبان انگلیسی: ۴۵۰ الی ۱۵۰۰ دلار در طول یک سال تحصیلی مقطع کارشناسی به زبان ترکی: ۲۴۰ الی ۷۵۰ دلار در طول یک سال تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی: ۶۰۰ الی ۹۰۰ دلار در طول یک سال تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد به زبان ترکی: ۳۰۰ الی ۶۰۰ دلار در طول یک سال تحصیلی اما این تمام هزینههای تحصیل در ترکیه نیست و باید هزینههای زندگی را هم مد نظر قرار دهید.
این هزینهها بر اساس معیارهای گوناگون از جمله محل زندگی، سبک زندگی و… متغیر است اما به طور نرمال یک دانشجوی خارجی بین ۳۵۰ تا ۵۰۰ دلار در ماه صرف هزینههای مختلف زندگی از جمله مسکن، خوراک، پوشاک، حملونقل، ارتباطات و تفریح میکند. علاوه بر این، حدوداً ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار هم در هر ترم برای خرید کتاب و هزینههای اداری صرف خواهد شد. در صورتی که میخواهید از جزئیات هزینه دانشگاههای ترکیه و همچنین هزینه زندگی در ترکیه اطلاع پیدا کنید میتوانید به مطلب راهنمای هزینههای تحصیل و زندگی در ترکیه مراجعه نمایید.
مزایای تحصیل در ترکیه
ادامه تحصیل در ترکیه با توجه به شرایط کلی این کشور از جمله اقتصاد رو به رشد و دانشگاههای مدرن انتخاب مناسبی برای دانشجویان خارجی است. در ادامه قصد داریم تا مزایای تحصیل در ترکیه برای دانشجویان خارجی مورد بررسی قرار دهیم.
استانداردهای آموزشی سطح بالا
دانشگاههای ترکیه دارای اعتبار علمی در سطح دنیا بوده و با استفاده از کادر آموزشی قوی و سیستم آموزشی یکپارچه توانسته کیفیت بالایی از آموزش را به دانشجویان ارائه کند. به همین علت دانشجویان این امکان را دارند تا از طریق تحصیل در دانشگاههای ترکیه مدارج علمی را با موفقیت طی کرده و وارد یک حرفه مناسب شوند.
مدارک دانشگاهی با اعتبار بینالمللی
مدارکی که دانشگاههای ترکیه ارائه میکنند دارای اعتبار بینالمللی بوده و معادل آن در بسیاری از نقاط جهان از جمله اروپا و آمریکا به رسمیت شناخته میشود. بنابراین با مدرک دانشگاههای ترکیه میتوانید برای ادامه تحصیل در اروپا، آمریکا و هر کشور دیگری که میخواهید اقدام کنید. در صورتی که قصد معادلسازی مدرک خود را در نقاط دیگر جهان دارید میتوانید مقررات معادلسازی مدرک دانشگاهی را که قصد ورود به آن را دارید بررسی کنید.
پردیسهای دانشگاهی مدرن و مجهز
چه در دانشگاههای دولتی ترکیه و چه در دانشگاههای خصوصی این امکان در اختیار دانشجو قرار گرفته تا به راحتی بتواند به اطلاعات دسترسی پیدا کند. محیط آموزشی در دانشگاههای ترکیه گسترده، راحت و کاملا مجهز هستند. امکانات مختلفی از جمله کتابخانه، آزمایشگاه، کلابهای دانشجویی، حوزه فعالیتهای هنری و بسیاری دیگر از امکانات مرتبط با فعالیتهای دانشجویی در دانشگاههای ترکیه وجود دارد.
فرصت تحصیل به صرفه و امن
تحصیل در ترکیه نسبت به تحصیل در اروپا و آمریکا صرفه اقتصادی بیشتری برای دانشجویان دارد. همچنین با توجه به اینکه ترکیه از لحاظ اجتماعی کشوری فعال محسوب میشود یک محیط آموزشی امن در آن وجود دارد.
مهمان نوازی و روابط دوستانه
کشور ترکیه جزو کشورهای جوان دنیا محسوب میشود و صمیمت خاصی در این کشور وجود دارد. مردم ترکیه خیلی سریع با خارجیها ارتباط برقرار کرده و آنها را میپذیرند. مهمان نوازی در ترکیه دارای شهرت جهانی بوده و در آن انواع امکانات برای آسایش و راحتی خارجیها ارائه میشود.
مسکن، تغذیه و حملونقل باکیفیت و قابل دسترس
مسکن، تغذیه و حملونقل مهمترین نیازهای دانشجویان به حساب میآیند که در کشور ترکیه باکیفیت مناسبی ارائه میشود. جالب است بدانید که برخی از دانشگاههای خوب ترکیه دارای خدمات مشاوره به منظور سازگار شدن سریعتر دانشجویان با محیط کشور هستند. هر دانشگاهی خوابگاههای مخصوص به خود را دارد که در فواصل مناسب از دانشگاه قرار دارند. علاوه بر خوابگاه امکان اجاره خانه نیز برای دانشجویان وجود دارد. معمولا در اطراف دانشگاهها انواع خانهها و اتاقها اجاره داده میشود.
هر کدام از دانشگاههای ترکیه سالن غذاخوری باکیفیت و تمیزی را دارند که خدمات غذایی را با قیمتی مناسب ارائه میدهند. وجود انواع سیستم حملونقل عمومی در ترکیه باعث شده که دانشجویان مشکلی را برای جابهجایی نداشته باشند. ضمن اینکه وجود کارت تخفیف دانشجویی برای حملونقل درون شهری باعث کاهش هزینههای حملونقل آنها میشود. علاوه بر موارد مذکور باید به سایر مزایای تحصیل در ترکیه از جمله امکان کار دانشجویی در ترکیه، امکان اقامت بعد از پایان دوره تحصیلی در ترکیه، فرصتهای شغلی مناسب در ترکیه و… اشاره داشت که میتوانید جزئیات این موارد را در مطلب مزایای برتر تحصیل در ترکیه مطالعه کنید.
کشور ترکیه با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و علمی بسیار مناسبی که دارد توانسته از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۵ تعداد دانشجویان خارجی خود را از ۳۱۰۰۰ نفر به ۵۴۰۰۰ نفر برساند که رشد قابل توجهی است. دولت ترکیه برنامه ریزی کرده تا شمار دانشجویان خارجی خود را تا سال ۲۰۲۰ به حدود ۲۰۰ هزار نفر برساند که این نشاندهنده رشد فزاینده فضای علمی این کشور تاریخی است.
مشاوره رایگان ادامه تحصیل در ترکیه۰۲۱-۷۵۲۳۷
امکان پرداخت هزینه خدمات با ارز دیجیتال امکان پذیر است. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.