مدارک لازم برای پاسپورت در سال 1403: راهنمای جامع برای سفرهای بینالمللی
اگر به دنبال جدیدترین مدارک لازم برای پاسپورت در سال 1403، تعویض پاسپورت، هزینه پاسپورت و مدارک لازم برای تمدید پاسپورت هستید با ما همراه باشید تا از این مدارک پاسپورت مطلع شوید. از گذشته تا کنون، داشتن پاسپورت معتبر جزو موارد الزامی برای انجام هر گونه سفر خارجی بوده و بدون آن امکان خروج قانونی و بی دغدغه از مرز کشور وجود نداشته است. مدرک مهمی که تنها برای امور سفر و یا مهاجرت موقتی و یا دائمی به کار میآید و مثل سایر مدارک هویتی نظیر کارت ملی و شناسنامه، باید توسط هر فرد اخذ شود. به همین خاطر، اطلاع از به روزترین اطلاعات مدارک لازم برای پاسپورت، هزینه پاسپورت و همچنین مدارک لازم برای تمدید پاسپورت برای هر فرد ایرانی مهم بوده و بسیار کارآمد خواهد بود.
البته مثل افرادی که مایل به رانندگی نیستند و هیچ وقت به سراغ اخذ گواهینامه نمیروند، ممکن است شما هم تمایلی به خروج از کشور نداشته و نخواهید برای مدارک پاسپورت و یا همان گذرنامه اقدام کنید. اما اگر بنا به دلایلی تصمیمتان عوض شده و در حال تحقیق در مورد این هستید که چطور ویزا بگیرید، باید پیش از هر کاری به فکر آمادهسازی مدارک لازم برای پاسپورت در سال جدید شمسی یعنی 1403 باشید.
مطلب مرتبط:
پاسپورت چیست؟
گذرنامه و یا به اصطلاح انگلیسی passport، یک مدرک هویتی بینالمللی است که اخذ آن توسط هر فرد، تصمیمی اختیاری بوده و داشتن آن مثل شناسنامه و کارت ملی الزامی نیست. پاسپورت برخلاف مدارک هویتی دیگری مثل شناسنامه و کارت ملی دارای اعتبار معینی است که در مورد پاسپورت ایرانی معادل 5 سال از زمان صدور است.
به طور کلی، هر ایرانی میتواند بنا بر تابعیت و ملیت خود برای یک مدرک گذرنامه و یا پاسپورت ایرانی از طریق وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اقدام نماید. این مدرک مهم دارای 32 صفحه بوده و در دو صفحه اصلی و اولیهاش حاوی اطلاعات و جزئیات مهم هویتی زیر به دو زبان فارسی و انگلیسی است:
- کشور محل اقامت
- امضا دارنده گذرنامه
- محل صدور پاسپورت
- شماره ملی
- نام و نام خانوادگی
- نام پدر
- تاریخ و محل تولد
- شماره شناسنامه
- تاریخ صدور پاسپورت
- تاریخ انقضا پاسپورت
- شماره پاسپورت
- کد کشور
- تایپ و نوع پاسپورت
- جنسیت
- عکس جدید صاحب پاسپورت
جزئیات بیشتر در مورد پاسپورت
بنا بر قوانین بینالمللی، هر فردی که خواستار سفر یا مهاجرت به کشوری خارج از مرز زمینی و یا هوایی کشور محل زادگاه خود باشد، باید اول از همه برای مدرک پاسپورت اقدام کرده و بعد از آن نسبت به دریافت مجوزهای مختلف و مورد نیاز از جمله ویزا و یا جاب آفر اقدام کند.
برای مثال اگر شما قصد مهاجرت به کانادا و یا اخذ ویزای شینگن را داشته باشید، باید پس از دریافت پاسپورت مستقل و دارای اعتبار از وزارت امور خارجه ایران، نسبت به دریافت یکی از انواع ویزا مثل ویزای تحصیلی، ویزای خانوادگی و یا ویزای کار از محل کنسولگری و یا سفارت کشور مورد نظر خود اقدام کنید.
یعنی، پاسپورت و گذرنامه شما، مدرکی بینالمللی حاوی تمامی اطلاعات مهم هویتی و مورد نیاز وزارت امور خارجه سایر کشورهای دنیا است و محل الصاق و پیوست برچسب ویزای سایر کشورها و همچنین مهر و تاریخ ورود و خروج به هر کشور در آن ثبت میشود. لازم به ذکر است که اعتبار پاسپورت ایرانی با اعتبار سایر پاسپورتهای کشور مختلف دنیا متفاوت است، برای مثال اعتبار پاسپورت ترکیه و یا کشور کانادا برخلاف گذرنامه ایران 10 ساله است.
مطالب مربوط به پاسپورت:
اعتبار پاسپورت
موضوع اعتبار پاسپورت از یک جنبه به معنی تاریخ انقضا آن است که از زمان صدور پاسپورت ایرانی حداکثر 5 ساله است و جنبه دیگر آن مربوط به رنکینگ و رتبهبندی جهانی گذرنامه در سراسر دنیا و میزان سابقه سفر دارنده پاسپورت است.
بنا بر جدیدترین اطلاعات ارائه شده در وبسایت guideconsultants، پاسپورت ایران در رتبه 94 دنیا قرار گرفته که بدون نیاز به ویزا و یا با ویزای فرودگاهی، اجازه سفر به 44 کشور دنیا را به دارنده پاسپورت ایرانی میدهد.
پس به طور پیش فرض، رتبه و رنکینگ پاسپورت در میزان آزادی شما برای سفر به کشورهای خارجی تأثیر زیادی دارد. درست است این موارد ارتباط چندانی با موضوعات مورد بحث این مطلب یعنی مدارک پاسپورت 1403، هزینه پاسپورت و مدارک تمدید پاسپورت ایرانی ندارد، اما به هر حال، دارای اهمیت بسیاری بوده و موجب میشود تا دید و آگاهی بیشتری نسبت به گذرنامه کشور خود داشته باشید.
اما نکته و جنبه پنهان دیگر پاسپورت، نبود سابقه سفر و به اصطلاح سفید بودن آن است. اینکه چگونه پاسپورت ضعیف و سفید خود را به پاسپورتی قوی و معتبر تبدیل کنیم خود مبحثی مهم و قابل تأمل است که در این مقال نمیگنجد، اما با ذکر یک مثال مفهوم کلی آن را به شما بازگو میکنیم.
وقتی به تازگی مدارک لازم برای پاسپورت را آماده کرده و گذرنامه جدیدی میگیرید، به استثنای صفحه اول و دوم که حاوی اطلاعات هویتی شما است، در ابتدا تمامی صفحات آن خالی و به اصطلاح سفید خواهد بود.
بر همین اساس، شما تنها با رفتن به کشورهای معتبر دنیا مثل کره جنوبی، ژاپن، انگلیس و استرالیا و مقاصد این چنینی میتوانید به پاسپورت خودتان وزن و اعتبار دهید و خود را برای دریافت ویزای مقاصد مهمتر مثل ویزای شینگن، آمریکا و یا کانادا آماده کنید.
یعنی برای مثال، اگر بدون هیچ سابقه سفر مهمی در پاسپورت، به یکباره قصد سفر به کانادا را داشته باشید، بهعنوان یک ایرانی شانس کمی برای اخذ ویزای کانادا برای شما وجود دارد و به احتمال زیاد درخواست شما ریجکت خواهد شد.
مدارک لازم برای اخذ پاسپورت 1403
اکنون که با جزئیات مختلف و مفهوم کلی گذرنامه آشنا شدید، نوبت به معرفی مدارک لازم برای پاسپورت در سال 1403 و سایر جزئیات مهم این مبحث نظیر هزینه پاسپورت و مدارک لازم برای تمدید پاسپورت میرسد.
در حال حاضر، برای دریافت پاسپورت جدید و یا تمدید اعتبار گذرنامه قبلی، شما ملزم هستید تا به یکی از دفاتر پلیس +10 شهر خود مراجعه کرده و مدارک پاسپورت 1403 را به افسر گذرنامه تحویل دهید.
همچنین برای پیدا کردن نزدیکترین دفتر پلیس +10 میتوانید به وبسایت epolice.ir مراجعه کنید.
به طور کلی مدارک پاسپورت 1403 شامل موارد زیر میشود:
- اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه
- یک عدد عکس 6 در 4 رنگی جدید با زمینه سفید و رعایت قوانین خاص مورد نیاز گذرنامه (در نظر داشته باشید در این مراکز عکس و ثبت اثرانگشت به صورت دیجیتالی انجام میشود)
- ارائه پاسپورت منقضی شده قبلی
- ارائه مجوز محضری رضایت والدین و یا قیم قانونی (برای متقاضیان زیر 18 سال)
- رضایت نامه محضری همسر (برای بانوان متأهل)
- ارائه گواهی فوت همسر و یا طلاقنامه (برای بانوانی که همسرشان فوت کرده و یا طلاق گرفتهاند)
- پرداخت هزینه پاسپورت که شامل عوارض نیروی انتظامی، شهرداری، پست، دفاتر پلیس +10 و غیره میشود
- اجازه کتبی از حفاظت یگان برای افراد نظامی مشغول به کار و یا بازنشستگانی که کمتر از 5 سال پیش بازنشست شدهاند
- ارائه اصل و کپی کارت پایان خدمت و یا معافی از سازمان وظیفه عمومی (برای متقاضیان مذکر 18 ساله)
- ارائه گواهی اشتغال به تحصیل و سپرده مالی وثیقه بین 8 تا 40 میلیون تومان (برای افراد مشمول به انجام خدمت وظیفه اجباری)
بیشتر بخوانید:
نکات مهم:
باید به این نکته توجه داشته باشید که ارائه کارت ملی هوشمند در کنار شناسنامه، جزو موارد الزامی و مدارک لازم برای پاسپورت در سال 1403 است. از این رو رسید کاغذی کارت ملی هوشمند که دارای کد اختصاصی است، از شما در زمان اقدام برای اخذ پاسپورت جدید و یا تمدید گذرنامه قبلی درخواست میشود و در صورت نداشتن آن، باید ابتدا به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کرده و آن را دریافت نمایید.
همچنین، بنا بر قوانین و الزامات بینالمللی، دیگر اسامی و اطلاعات همراه فرزندان زیر 18 سال در گذرنامه والدین قید نمیشود و هر فرد (حتی کودک و نوزاد) باید دارای گذرنامه و پاسپورت مستقل باشد. به طور معمول زمان صدور گذرنامه جدید از زمان تحویل مدارک لازم برای پاسپورت و پرداخت هزینه پاسپورت، بین یک هفته تا 10 روز طول میکشد و در صورتی که نیازمند دریافت سریعتر آن باشید، باید با حضور در اداره کل گذرنامه و ارائه بلیط پرواز، به پیگیری سریعتر امور بپردازید.
مدارک لازم برای تعویض پاسپورت
عموماً مدارک لازم برای تمدید پاسپورت با تعویض آن یکی بوده و تفاوت چندانی با دیگری ندارد. به استثنای اینکه شما باید گذرنامه قبلی خود را به همراه داشته باشید، مدارک لازم برای تمدید پاسپورت و هزینه پاسپورت برای تمدید و تعویض آن، مشابه یک گذرنامه جدید خواهد بود.
البته ممکن است به دلیل وجود هر یک از موارد زیر، شرایط دریافت پاسپورت و یا تعویض آن برای شما وجود نداشته باشد:
- بنا بر دستور کتبی مسئولین قضایی، اجازه خروج از کشور را نداشته باشید.
- دارای سوءپیشینه باشید که در این صورت تا 2 سال مجاز به دریافت گذرنامه نیستید.
- اگر خروج شما از کشور موجب آسیب رساندن به دولت و حکومت شود.
- در صورتی که ملزم به پرداخت مالیات و مبالغی به دادگستری و یا تسویه حساب بدهی و رفع و رجوع هرگونه شکایت قضایی باشید.
در صورت مطمئن نبودن از فاکتورهایی که موجب ممنوعالخروج شدن شما از کشور و دریافت گذرنامه جدید شده است، میتوانید به اداره گذرنامه واحد غرب تهران مراجعه کنید. همچنین اگر بخواهید گذرنامه دارای اعتبار یک ساله خود را باطل کرده و با ارائه مدارک لازم برای تمدید پاسپورت یک گذرنامه جدید بگیرید، باید مراتب امر را به یکی از شعبات اصلی صدور پاسپورت اطلاع دهید. (مثل اداره گذرنامه خیابان پاتریس لومومبای تهران)
زمان ارائه مدارک لازم برای پاسپورت و پرداخت هزینه پاسپورت، حضور متقاضی اصلی در دفتر پلیس +10 الزامی است و باید نشانه کامل پستی برای تحویل گذرنامه ارائه گردد. لازم به ذکر است که برای اخذ ویزای کشورهای اروپایی حوزه شنگن و سایر کشورهای معتبر دنیا، اعتبار کمتر از 6 ماه پاسپورت مورد تائید نبوده و شما ملزم به تعویض گذرنامه با یک نسخه جدید هستید.
** پیکاپ ویزا تنها یکی از خدماتی است که هلدینگ نیلگام سفر ارائه میدهد **
هزینه پاسپورت 1403
در کنار موضوع متداول و پرمخاطب مدارک لازم برای پاسپورت ، هزینه پاسپورت نیز جزو مواردی است که هر چند سال یکبار دستخوش تغییر قرار گرفته و فرد برای تمدید گذرنامه جدید ملزم به پرداخت هزینه بیشتری به دفاتر پلیس +10 خواهد بود.
بر همین اساس، با احتساب هزینههای فرم ثبت نام، شناسه گذرنامه، عوارض شهرداری و نیروی انتظامی، هزینه اداره پست، مالیات، فتوکپی، هزینه عکس بیومتریک و سایر هزینههای جانبی دریافت و یا تمدید گذرنامه، مجموع هزینه پاسپورت در سال 1403 بیش از 420 هزار تومان خواهد بود که باید در دفاتر پلیس +10 پرداخت نمایید.
در واقع، هزینه اولیه دریافت گذرنامه 300 هزار تومان است که با اضافه شدن سایر فاکتورهای الزامی و جانبی مثل عکس دیجیتال بیومتریک، هزینه نهایی به مبلغ 420 هزار تومان میرسد.
همچنین در تکمیل مبحث هزینه پاسپورت بد نیست به این موضوع هم اشاره کنیم که بنا بر آخرین تغییرات و به روز رسانیهای قوانین دولت جمهوری اسلامی ایران، عوارض خروج از کشور، برای هر نفر در سفر اول 400 هزار تومان، در سفر خارجی دوم و خروج از مرز ایران معادل 600 هزار تومان و برای سفر سوم و یا بیشتر برابر با 800 هزار تومان است.
این در حالی است که عوارض خروج از کشور زائران عمره و حج در سال جدید شمسی به ترتیب معادل 132، 198 و 264 هزار تومان به ازای هر نفر اعلام شده است. در نهایت پیشنهاد میکنیم تا مطلب زیباترین گذرنامه های دنیا را مطالعه کنید.
امکان پرداخت هزینه خدمات با ارز دیجیتال امکانپذیر است. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول | FAQs
1. اطلاعات داخل پاسپورت شامل چه مواردی میشود؟
- کشور محل اقامت
- امضا دارنده گذرنامه
- محل صدور پاسپورت
- شماره ملی
- نام و نام خانوادگی
- نام پدر
- تاریخ و محل تولد
- شماره شناسنامه
- تاریخ صدور پاسپورت
- تاریخ انقضا پاسپورت
- شماره پاسپورت
- کد کشور
- تایپ و نوع پاسپورت
- جنسیت
- عکس جدید صاحب پاسپورت
2. پاسپورت چیست؟
گذرنامه و یا به اصطلاح انگلیسی passport، یک مدرک بینالمللی است که حاوی تمامی اطلاعات مهم هویتی و مورد نیاز وزارت امور خارجه سایر کشورهای دنیا است که با آن میتوانید به کشورهای دیگر سفر کنید. اخذ پاسپورت توسط هر فرد، تصمیمی اختیاری بوده و داشتن آن مثل شناسنامه و کارت ملی الزامی نیست.
3. رتبه جهانی پاسپورت ایران چند است؟
بنا بر جدیدترین اطلاعات ارائه شده در وبسایت guideconsultants، پاسپورت ایران در رتبه 94 دنیا قرار گرفته است.
4. با پاسپورت ایران به چند کشور میتوان بدون ویزا سفر کرد؟
بدون نیاز به ویزا و یا با ویزای فرودگاهی، اجازه سفر به 44 کشور دنیا را به دارنده پاسپورت ایرانی دارید.
5. برای تمدید گذرنامه چه مدارکی لازم است؟
برای تمدید گذرنامه، همان مدارکی را که برای صدور پاسپورت ارائه میدهید را باید همراه داشته باشید به اضافه خود پاسپورتی که باطل شده است.
6. برای افراد مشمولی که قصد دریافت گذرنامه دارند، چه مبلغی وثیقه لازم است؟
سپرده مالی وثیقه بین 8 تا 40 میلیون تومان.
7. برای ثبت درخواستصدور گذرنامه حضور شخص متقاضی لازم است؟
بله
8. هزینه دریافت پاسپورت در سال 1403 چقدر است؟
420 هزار تومان.
9. عوارض خروج از کشور برای هر نفر چقدر است؟
- سفر اول 400 هزار تومان.
- در سفر خارجی دوم و خروج از مرز ایران معادل 600 هزار تومان.
- برای سفر سوم و یا بیشتر 800 هزار تومان.
10. عوارض خروج از کشور زائران عمره و حج در سال جدید چقدر است؟
در سال جدید 132، 198 و 264 هزار تومان به ازای هر نفر اعلام شده است.
با سلام تشکر میکنم از اداره کل گذرنامه ای بین المللی کشور ایران عزیز.ک واقعا بسیار عالی وخوش برخورد و با کیفیت کار وپیش برد سریع ک انجام میدند..بنده بسیار تشکر میکنم..ک این همه زحمت می کشند..انشالا خداوند نگهدارتان باشند…